Varmepumpe
Hvilken passer best hos deg?
Visste du at en varmepumpe kan redusere strømforbruket med flere tusen kroner i året? Det finnes mange typer å velge mellom – og hvilken som passer best hos deg kommer an på:
- Bruksareal
- Isolasjon
- Oppvarmingsbehov
- Luftkvalitet
- Hvor du bor i landet
I Norgeseliten har vi sertifiserte elektrikere som kan hjelpe deg med å finne og installere riktig varmepumpe basert på dine behov.
Varmepumpe – de ulike typene
Det finnes forskjellige varmepumper som utnytter energien på ulike måter. Dette er de vanligste varmepumpene du kan velge mellom:
- Luft-til-luft-varmepumpe
- Luft-til-vann-varmepumpe
- Væske-til-vann-varmepumpe
- Avtrekksvarmepumpe
Luft-til-luft-varmepumpe
Dette er den den vanligste typen varmepumpe. Luft-til-luft-varmepumpen henter varme fra luften ute og blåser den inn i boligen. Dette rimelig og energibesparende løsning som er enkel for en elektriker å installere.
Denne passer for deg som:
- Bruker elektriske panelovner som oppvarmingskilde
- Ikke kan bytte vinduer eller etterisolere
- Har en bolig med åpen planløsning
Luft-til-vann-varmepumpe
Denne varmepumpen henter varme fra luften ute til oppvarming av radiatorer, vannbåren gulvvarme og forvarming tappevann. En luft-til-vann-varmepumpe gir jevn varme i hele boligen og gir et lavere energiforbruk enn ved bruk av direkte strøm.
Denne passer for deg som:
- Bor i et område med relativt milde vintre
- Skal erstatte en gammel oljefyr / el-kassett
- Ønsker en fornybar varmekilde
- Har en bolig med vannbårent varmesystem eller skal renovere for et slikt anlegg
- Bor i et nytt hus eller leilighet
Væske-til-vann-varmepumpe
Denne varmepumpen blir også kalt bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe. Den bruker energi lagret i fjell, jord eller sjø til å varme opp vann til radiatorer eller vannbåren gulvvarme.
Denne passer for deg som:
- Skal erstatte en gammel oljefyr / el-kassett
- Har en bolig med vannbårent varmesystem
- Bor i et nytt hus eller leilighet
Avtrekksvarmepumpe
Denne varmepumpen er også kjent som ventilasjonsvarmepumpe og henter varme fra ventilasjonsluft som trekkes ut fra våtrom og kjøkken. En avtrekksvarmepumpe kan dekke en betydelig del av oppvarmingsbehovet ditt og er et rimelig alternativ.
Varmepumpe gir Enova-støtte
Du får inntil 10 000 kroner i Enova-støtte hvis du installerer en væske-til-vann-varmepumpe. Enova-tilskuddet er en støtteordning for private husholdninger som gjennomfører energitiltak.
Varmepumpe pris
I norske boliger går 50 til 60 prosent av energiforbruket til oppvarming – og en varmepumpe kan redusere strømforbruket betraktelig.
Prisen på en varmepumpe varierer, både ut ifra type, merke og modell:
- Luft-til-luft-varmepumpe: 15 000 – 30 000 kroner
- Luft-til-vann-varmepumpe: fra 80 000 kroner
- Væske-til-vann-varmepumpe: fra 200 000 kroner
- Avtrekksvarmepumpe: fra 20 000 kroner
Husk: Den rimeligste løsningen er den som passer dine behov best. En dyrere varmepumpe kan mulig spare deg for langt mer hvert år enn en rimeligere modell. Snakk med din lokale elektriker for å finne ut hvilken varmepumpe som egner seg best i din bolig.
Bestille varmepumpe? Slik er prosessen
- Kontakt en elektriker som er godkjent for å installere varmepumpe
- Elektriker gir deg råd om hvilken type varmepumpe som møter dine behov
- Varmepumpen installeres på cirka tre timer
- Elektriker lærer deg hvordan systemet fungerer
- Elektriker tilbyr kontroll og service av varmepumpen hvert andre år
Velg en sertifisert elektriker
Når du skal installere varmepumpe, er det viktig å velge en godkjent elektriker. På befaring får du råd om hvilken type som møter dine behov, og hvor varmepumpen bør monteres. Installasjon gjennomført av en sertifisert elektriker sikrer at krav til håndtering og lekkasjekontroll oppfylles. Det er ulovlig å montere varmepumpe på egenhånd.
Norgeselitens elektrikere har spesialkompetanse på varmepumper og kjenner produktene på markedet. Som kunde kan du være trygg på at hele prosessen blir utført korrekt etter gjeldende regler.
Bedre inneklima og lavere strømutgifter
Varmepumper blir stadig mer effektive, og sammenlignet med dagens strømpriser er nedbetalingstiden på varmepumpen mellom tre og fire år. En varmepumpe regnes derfor som en rimelig installasjon.